24.03.2019

Což takhle dát si... olivový olej?

Festina Lente si připravila degustační koutek olivových olejů. Olivové oleje jsou však mnohem zajímavější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Dokonce i olivové oleje lze degustovat. Ve Festina Lente pro vás máme připravený degustační koutek, kde můžete námi nabízené olivové oleje porovnat. Jedná se o odrůdy Leccino, Bjelica a Buža. Při degustaci se můžete zaměřit především na vůni a chuť. Barva olivového oleje nemá žádný vliv na jeho kvalitu a chuť, závisí pouze na odrůdě a zralosti plodů, Pro olivové oleje je typická chuť hořká a mírná palčivá. Oleje by měly být cítit hlavně po olivách, některé druhy mohou být lehce pikantní, nasládlé nebo mírně hořké. Oleje by však neměly být octové nebo chutnat po kovu.

Leccino

Jedná se o italskou odrůdu původem z Toskánska. Od roku 1940 ji ale můžeme nalézt i na Istrii. Jeho kvality oceníte především při přípravě zeleniny, masa a mořských plodů.

Bjelica

Istrijská Bjelica pochází z oblasti Boljunac poblíž Terstu. Dozrává později než ostatní odrůdy. Ideální čas pro sklizeň je na konci října. Jedná se jednu z nejstarších a nejkvalitnějších odrůd.

Buža

Nejpoužívanější olivový olej v oblasti Istrie a severu Itálie. Velice kvalitní olej příjemnou hořkostí v kombinaci s pikantní chutí. Hodí se především k čerstvým surovinám a k rybám jako losos nebo tuňák.

Olivový olej je rostlinný olej získaný z oliv lisováním. Je využíván především při výrobě pokrmů, ale jeho vlastnosti se využívají i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně. Konzumace olivového oleje je považována za zdraví prospěšnou, protože obsahuje nenasycené mastné kyseliny a vitamin E.

Olivy se sklízí od října do ledna. Záleží především na odrůdě a stupni zralosti. Pro extra panenský olivový olej se olivy nesklízí, ale nechají se spadnout do připravené sítě a z ní se pak sbírají ručně. Lisovat se musí sklizené olivy do 4 dnů, aby se zachovalo co největší množství zdraví prospěšných látek, a to mechanickým lisováním za studena. Poté se olej filtruje a plní do lahví.

Kvalitní olivové oleje jsou vhodné ve studené kuchyni. Všeobecně totiž olivové oleje nesnáší teplotu vyšší než 180°C.

Olivový olej má pomáhat snižovat riziko vzniku závažných kardiovaskulárních chorob, tedy onemocnění srdce. Obsahuje antioxidanty a vitamíny (např. skupiny A, D, E a K). Prospívá také pleti a vlasům. Olivový olej patří mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě. Má celou řadu blahodárných a léčivých účinků na lidský organismus. Od účinné prevence proti rakovině, přes podporu metabolismu cukrů a tuků, až po ošetření popraskané kůže a jizev. Olivový olej je také mimo jiné součástí redukčních diet a jednou z jeho nejznámějších předností je snižování hladiny cholesterolu v krvi.

 

Což takhle dát si... olivový olej?

Festina Lente si připravila degustační koutek olivových olejů. Olivové oleje jsou však mnohem zajímavější, než by se mohlo na první pohled zdát.